Filmen MAJ DORIS på Rosa Stationen – Kulturmöten – 20/5

MAJDORIS.png

Filmen MAJ DORIS presentation om samernas situation idag av TIMIMIE MÄRAK

Nu på söndag den 20 maj gästar Open Cinema Rosa Stationen Telefonplan – Kulturmöten. Genom film, samtal, språkkafé, filosofikafé och självklart fika lär vi oss mer om Sveriges urfolk.

Kom och lyssna på Timimie Märaks presentation av samernas situation idag! Tid: 13.30

Timimie Märak är en poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist under ständig utveckling – med en stark tro på stadiga och hållbara plattformar där alla tar sitt ansvar. 

Direkt efter presentationen (klockan 13.50) visar vi filmen Maj Doris av Jon Blåhed och Jimmy Sundin. “Hon är en superstar i Sápmi och kanske världens coolaste människa. Trots att hon snart blir 75 år saktar hon inte av på takten.” 

Så här har Göteborgs filmfestival skrivit om filmen:

”Maj Doris Rimpi sprudlar av energi, men hon är lite för upptagen. Hon har fullt upp med renarna och så är det konstuppdragen som skall hinnas med. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. Men de senaste åren har hon både skådespelat och deltagit i flera konstutställningar. För att komma iväg från renarna tar hon hjälp av Mansoor, en ung man från Afghanistan som just fått uppehållstillstånd och lär upp honom i tvätt av lav och snöröjning. Ingen syssla är för liten och ingen människa är för obetydlig för att uppmärksammas, för vad vore livet utan givande möten?” Text av Maja Kekonius, Göteborgs filmfestival

Efter filmen blir det fika med glass och hjortronsylt. För de som vill prata om filmen finns ett språkkafé där vi diskuterar filmen och urfolk i världen. Vi har även filosofikafé med Adam Wallenberg, dit de som är intresserade av att diskutera temat från ett filosofiskt perspektiv är välkomna!

Dans utan gränser klockan 13.15-14.30, för hon, hen och han!

Dans utan gränser är en danskurs för kvinnor och alla som identifierar sig som kvinna. Under våren har dansaren Clara lett lustfyllda danslektioner med musik från hela världen. På söndag bjuder Clara in till en öppen klass och den här gången är både kvinnor och män välkomna. 

Precis som vanligt kommer det också finnas spel, pingis och plats för härligt häng med nya och gamla vänner!