Konsert med Samtida musik – 17/12

Välkommen på konsert med Samtida Musik!

Medverkande:
Johannes Thorell & Matias Karlsen Björnstad, saxofoner.
Sofia Jernberg, röst, Anna Petrini, blockflöjt och Lisa Ullén, piano.

NÄR: Måndag 17e december kl. 19.30,
VAR: Midsommargården, T-bana Telefonplan.
VAD KOSTAR DET? Inget! Fri entré och fika i pausen!

Konserten är ett samarbete mellan Samtida Musik och Föreningen Midsommargården. Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.

Program:

Volodymyr Runchak – Sax tête á tête (2006)

Jonas Asplund – Simulacrum (2017)

Sofia Gubaidulina – Duo Sonata (1977/95)

Patricia Bantar – 2 Miniatures (2017)

Karlheinz Stockhausen – Knabenduett (1980)

Tebogo Monnakgotla – Crossing Borders (2015)

PAUS (Samtida Musik bjuder på julfika)

Jernberg/Petrini/Ullén — Improvisation

Lisa Ullén — Solo A för piano (2018)

Ansgar Beste — Dialogues Sauvages (2014-15)

Sofia Jernberg — One Pitch: Birds for Distortion and Mouth Synthesizers (2015)

Jernberg/Petrini/Ullén — Improvisation

JOHANNES THORELL – är en av Skandinaviens ledande saxofonister. Han gjorde sin solistdebut 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm under ledning av Tobias Ringborg då han framförde Edison Denisovs saxofonkonsert vilket hyllades av både publik och press.

2003 vann Johannes, tillsammans med pianisten Magnus Sköld, Wolfgang Jacobitävlingen i München och presenterades samma år som ”ung svensk solist” vid konsertserien Musik på sörmländska slott och herresäten. Han har tilldelats ett flertal priser inkluderande Rosenborg-Gehrmans stipendie, Stora Enso Kvarnsvedens bruksstipendie samt ett flertal stipendier från Kungliga musikaliska akademien och Konstnärsnämnden.

Sedan 2008 är Johannes även saxofonlärare vid Det Jyske Musikkonservatoriet i Århus. Han är grundare av Nordic Saxophone Festival och konsertserien Örebro Län Live.
Debutskivan the forbidden saxophone (dBCD138) släpptes 2011 och hösten 2012 kom så Johannes andra album Far North (dBCD150) med musik för saxofon och elektronik.
Johannes turnerar regelbundet med pianisten Magnus Sköld samt med Nordiska Saxofonkvartetten.

MATIAS KARLSEN BJÖRNSTAD – har en konstnärlig masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2011) och har även studerat för saxofonisterna Vincent David, Claude Delangle och Arno Bornkamp. Som frilansmusiker spelar Matias med orkestrar i hela Sverige såsom Kungl. Operan, Norrlandsoperan och Blåsarsymfonikerna. Han kännetecknas för sitt mycket lyhörda och känsliga kammarmusicerande och bjuds flitigt in till att samarbeta med ensembler som Curious Chamber players och Stockholm Saxofonkvartett. Matias har turnerat i länder som t. Ex Ryssland, Ukraina, Turkiet, Iran och USA. Matias har erhållit stipendier från Kungl. Musikaliska Akademien och Konstnärsnämnden.

LISA ULLÉN:
Lisa Ullén pianist och kompositör som verkar i Stockholm. Turnerar internationellt både solo och i flertal grupper.
Sedan mitten av 1990-talet har hon fördjupat sig i improviserad musik, i form av frijazz likväl som experimentell konstmusik.
2018 släppte hon solopiano trippel-CD:n Piano Works, samt EP:n Sekvenser och lager. Nyligen mottog hon Radio P2 jazzpris ”Jazzkatten” i kategorin årets kompositör.

”Ullén takes a measured approach at the cusp of improvised music and contemporary classical, with silence also a big player. Cecil Taylor and John Cage might provide touchstones, but what Ullén does cannot be confused with either. ..And through it all resides the sense of a fiercely- focused intelligence at work”.
/John Sharpe All About Jazz 2018

SOFIA JERNBERG:
När Kungliga Musikaliska Akademin delade ut jazzpriset 2008 till Sofia Jernberg gav man en motivering som väl sammanfattar hennes musikaliska universum. Hon beskrevs som ”ett nyskapande och kompromisslöst konstnärskap och en orädd musiker som med nyfikenhet och stor aptit på all sorts musik bryter ny mark i området mellan jazz och konstmusik.” Sofia Jernberg verkar i en rad olika grupper och ensembler såsom ”Paavo” (som belönades med Sveriges Radios Jazzkatt 2007) och ”Crochet”.

Sofia har turnerat över hela världen: USA, Afrika, Europa och Asien samt framträtt på en rad prestigefulla musikfestivaler som Umeå International Jazz Festival och Kongsberg i Norge. Förutom ovan nämnda jazzpris tilldelades hon också Jazzkatten 2009 för årets kompositör.

ANNA PETRINI
Blockflöjtisten Anna Petrini framträder regelbundet som solist och kammarmusiker vid internationella festivaler och konsertserier för nutida musik och har förutom i Europa konserterat i Japan, Australien, USA och Kanada. Hennes cd Crepuscolo blev uppmärksammad med en Grammisnominering samt priset Nutida Sound. Anna samarbetar ofta över genrernas och konstformernas gränser och placerar gärna konstmusiken i oväntade sammanhang. Hon har framträtt på festivaler och scener som Ars Musica, Berlin Philharmonie, Warsaw Autumn. Under 2019 samarbetar Anna bland andra med tonsättarna Clara Iannotta, Timothy McCormack och Lisa Streich i projektet Transforming.

”Anna Petrini brings all the thousands of degrees of the whole sound spectrum of the Paetzold contrabass recorder to life, in an astonishing rainbow of sound.” – Recorder magazine Blokfluitist