Idag är det Dansens dag! Det firar vi med digitala flashmoben Red Alert!

Koreografen Lotta Gahrton har skapat en digital flashmob med dansare i nätverket Dans på röda linjen. Den digitala flashmoben ”Red Alert” släpptes på YouTube idag klockan 12.00.
https://www.youtube.com/watch?v=eJYpHrRlBMA

Filmen kommer även att visas på en skärm på Kulturhuset ut mot Sergels torg från klockan 13.00 och sedan rulla under dagen.

Nyhetssändning från kulturredaktionen P1: Dansens dag firas över landet
https://sverigesradio.se/avsnitt/1698766

5:00 min in i filmen dansar vårt kära folkdanslag Örjansringen i Teaterparken och våra grymma StudioUng:are på torget på Telefonplan!

LOTTA GAHRTON OM RED ALERT
Rött är en varningsfärg i naturen. I Red Alert blir dansarna längs röda linjen, klädda i rött, en gemensam varningsklocka i en tid av kriser. I ett kalejdoskop av filmade scener, på platser utmed röda linjen, undersöker vi de utrotningshotade, rödlistade arterna i naturen och konsekvenserna av pandemin – är dansaren också en utrotningshotad art?

MER OM DANS PÅ RÖDA LINJEN
Dans på röda linjen är ett nätverk mellan Region Stockholm, kommuner och dansverksamheter längs tunnelbanans röda linje. Dans på röda linjen vill öppna upp och länka samman dansplatser, för att unga ska få tillgång till mer dans.

Sedan 2017 har nätverket tillsammans firat Dansens dag främst genom mobila danshappenings.

MEDVERKANDE PARTER I NÄTVERKET
Riksteatern, Botkyrka kommun, Botkyrka Kulturskola, Stockholms konstnärliga högskola, Huddinge Kommun, Dansbana!, Fryshuset/Skärholmen, Kulturskolan Stockholm, Midsommargården, CCAP, Stockholms Estetiska Gymnasium, Kungliga svenska balettskolan, Danscentrum, DANSISTAN/CIRKUSISTAN, Mosaikteatern.