Afghanistan är ett land som på senare tid har backat rejält när det gäller kvinnors rättigheter att få utbildning och att ens få tala i det offentliga rummet. Hena och hennes vänner använder sina resurser och sin kreativitet för att skapa hopp för några av dessa tjejer - och visar deras fotografier i en utställning på Midsommargården på söndag.
Hena kom till StudioUngs konstkurs första gången för fem år sen. Redan då hade hon ett stort intresse av att hålla på med konst och av vad konsten kan göra för att förbättra villkoren för människor i världen. Under 2024 har Hena, med hjälp av vänner, grundat organisationen Jvanah som betyder ungefär Att blomstra. Jvanah utbildar tjejer i Afghanistan via online-kurser, bland annat i språk och fotografi. Nu på söndag den 3:e november finns det möjlighet för dig att se foto-elevernas alster i en utställning i Midsommargårdens stora sal. Förutom vackra fotografier kommer ett scenprogram med musik, poesi och en inblick i Jvanahs arbete. StudioUng har funnits med och coachat planeringsgruppen och staden är med och finansierar utställningen via Stöd till ungas egna kulturprojekt.
Afghanistan har tjejers rättigheter till utbildning krympt till ingenting på senare år. Hena Ramazani kom till Sverige som tonåring men har via sina barndomsvänner i Afghanistan insyn i svårigheterna med att själv få tag i den kunskap som samhället förvägrar en. Under lång tid har Hena försökt hjälpa enskilda vänner med att hitta online-kurser, men bland annat bristen på gratiskurser har inneburit ett stort problem. Hena började då själv skapa kursmaterial och i december 2023 fick hon idén till att starta en online-skola för att kunskapen skulle komma fler till del. Till exempel så hade hennes afghanska vänner i sin tur vänner som också var intresserade. En kväll i januari 2024 la Hena upp en video på sin instagram-kanal där hon frågade om intresse fanns för att få tillgång till online-kurser. Hon vaknade dagen efter till cirka 100 meddelanden. Stressad ringde hon en vän på Irland som började hjälpa henne att registrera elever via Google-formulär. Hena kontaktade också fler ur sitt stora nätverk av online-vänner och hade snart 20 anmälda volontärpedagoger. I samma månad hölls de första online-lektionerna - organisationen Jvanah (på svenska: att blomstra) hade börjat sin verksamhet. Varje vecka sedan dess hålls det flest kurser i engelska, men även i fotografi, tyska och svenska. Cirka 100 afghanska tjejer och kvinnor mellan 15 och 30 år deltar i kurserna varje vecka. Det är mellan 5 och 10 elever på lektionerna. Några kommer varje dag, andra en gång i veckan. Pedagogerna är också tillgängliga för sina elever via chatt utanför lektionstid.
Det största problemet Jvanah stöter på är bristande el- och internettillgång för eleverna. Elen försvinner 2-3 dagar i veckan för många och det är långt ifrån en självklarhet att kvinnor - som inte längre får dra in pengar till familjen - ska få tillgång till så mycket internettid. Det Hena tycker är det bästa med att engagera sig i Jvanah är att det skapar mening. Hon beskriver att hon själv har alla möjligheter att göra det hon vill. Hon är medveten om att det inte alls står till så för många tjejer och kvinnor världen över. Hennes ursprung i Afghanistan gör att hon vet på vilket sätt hon kan hjälpa tjejer just där. Med Jvanah är hon med och skapar möjlighet för fler att utbilda sig inom språk och kreativa ämnen. På sikt vill hon lägga till fler ämnen och inte minst sprida kunskap till kvinnorna om deras egna rättigheter. Kunskap så väl om rätten att utbilda sig som rätten till kunskap om sin egen kropp och rätten att inte bli illa behandlad. Hena tänker sig att om dessa tjejer och kvinnor lär sig det, så kan de också lära det vidare till sina barn som i sin tur kan det sprider kunskapen vidare. Just nu så vet inte tjejerna hur stor kraft de faktiskt har, säger Hena.
Precis som andra konstformer är fotografi ett sätt att uttrycka sig. På söndag får du som kommer till Jvanahs fotoutställning möjlighet att ta del av vad några av kursdeltagarna i Afghanistan vill uttrycka. Hena, Zahra, Taha, Massara, Björn och deras vänner här i Stockholm använder sina resurser och sin kreativitet för att skapa plats för deras uttryck. Unga personer som har en plattform här hos oss på Midsommargården skapar en plattform för andra unga i Afghanistan. I förlängningen är du som medlem med och möjliggör detta! Och det är de unga själva som skapar hopp genom konst och folkbildning. De hakar i en lång hemgårdstradition men gör det utifrån sina erfarenheter och på sitt sätt.
Följ gärna organisationen @jvanah_organisation på Instagram för att få veta mer eller engagera dig! Eller kika in på hemsidan jvanah.se
Comments