Rosa Stationen Telefonplan

Den 19 februari 2017 slog Rosa Stationen Telefonplan upp portarna. Det är Föreningen Midsommargården och Refugees Welcome Stockholm som tillsammans driver projektet.

Rosa Stationen Telefonplan hösten 2017

Varannan söndag under hösten skapar vi en kulturell mötesplats där nya och etablerade i Sverige har möjlighet att mötas, lära känna och lära av varandra. Med många engagerade deltagare och volontärer skapar vi roliga och avslappnade möten.

Höstens Rosa Stationen Telefonplan:
3/8, 17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 12/11, 26/11 och 10/12

Tiden är klockan 13.00-16.00 och det är alltid gratis.

Håll koll här och på Facebook för att se programmet under de kommande söndagarna.

Vill du veta mer eller har förslag på aktiviteter, hör av dig till Anna El Yafi – anna@midsommargarden.se

Vi söker volontärer som kan representera Refugees Welcome Stockholm på söndagarna och hjälpa till med bland annat mottagning, språkcafé, fika, barnpassning och såklart forma och delta i aktiviteterna. Det finns alltid något att göra, du är värdefull.♥

Vill du engagera dig som volontär, hör av dig till Lina Lehn – lina.lehn@refugeeswelcomestockholm.se

Kultursöndagarna på Midsommargården finansieras genom stöd från Stockholms kulturförvaltning och ABF Stockholm.

Var? Telefonplan 3
T-bana? Telefonplan

Den 10 december kommer den feministiska slagverksgruppen Masangue Maracatu. De bjuder på brasilianska rytmer och kommer garanterat höja värmen och pulsen hos oss alla. De kommer också ha en workshop där alla som vill får prova på att spela själva.

Vi får också njuta av ett luciatåg med barn från Gröndals kyrka. Och så kommer Kören i Vårby Gård, en kör för asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar, och sjunger för oss.

För att verkligen höja mysfaktorn och skapa julstämning kommer vi dessutom baka pepparkakor tillsammans. Och precis som vanligt kommer det finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.

Den 26 november kommer Kompani Kapsel med sin föreställning Blick, en vetenskaplig cirkus för alla åldrar.

”Ett bord utan ben står upp, solida ringar passerar genom varandra och genom en mänsklig kropp. Apelsiner hoppar hopprep, pendlar korsas utan att trassla in sig, trådar svävar och hänger i luften, gyroskop fångas i håvar och en robot jonglerar metallbollar! Lika stora delar fysikexperiment, brainstorming och jongleringsskapande. Föreställningen undersöker var idéer kommer från, med betoning på observation. Blick ger högt stiliserade bilder av till synes omöjliga bedrifter. Effekten ser ut som magi men är ännu mäktigare eftersom inga trick eller hemligheter döljs.”

Föreställningen börjar kloclan 13.30 och den är 45 minuter lång.

Efter föreställningen börjar Rosa Kampen med genitävlingar för både stora och små kluriga och smarta personer. Alla är vi duktiga på något och här gäller det ett tänka till lite extra!

Precis som vanligt kommer det också finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 12 november blir det tema frihet och film!

Vi visar dokumentären Sonita i samarbetet med RWS Open Cinema och Doc lounge. ”Sonita vill bli en berömd artist och rappare. Men i Iran där hon bor som illegal flykting med delar av sin familj, får kvinnor inte sjunga. Hemma i Afghanistan planerar familjen att gifta bort henne för pengar för att ha råd att betala för broderns giftermål. Sonita väljer att rappa i protest.” Dari, arabiska och engelska, text på svenska. Filmen startar klockan 13.15 och är ca 90 minuter lång.

Efter filmen blir det ett panelsamtal med moderator Rokibath Alssane. Samtalet är klockan 14.50-15.30.

Paralellt med filmvisningen leder Negar från Midsommargårdens ungdomsverksamhet Studio Ung en workshop i papier maché. Vi bygger och skapar på temat frihet. Vad är frihet för dig?

Under eftermiddagen får vi också njuta av konstutställningen Ramlösa verk. Det är modisten Kersin Carlefalk och textilkonstnären Carin Falkenäs som ställer ut sina skapelser.

Precis som vanligt kommer det dessutom finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 29 oktober går i litteraturens- och språkets tecken. Det blir filosoficafé tillsammans med filosofen Adam Wallenberg och föreläsning om Per Anders Fogelström och hans böcker Mina drömmars stad. Guiden och föreläsaren Anna El Yafi håller i denna. Dessutom kommer Telefonplans bibliotek med ett pop up bibliotek och de finns på plats och tipsar om böcker. De tar också med sig sin populära pinmaskin och skapar fina pins tillsammans med oss.

Program:
Filosoficafé – 13.00-14.00 (max 15 deltagare)
Föreläsning – 14.00-15.00
Filosoficafé – 15.00-16.00 (max 15 deltagare)
Pop up bibliotek och skapande – 13.00-16.00

Precis somm vanligt kommer det dessutom finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 15 oktober blir det en favorit i repris när Rosa Stationen Telefonplan gästas av de fantastiska clownerna från Dotterbolaget. De kommer visa sin alldeles nya föreställningen ”Hasta la Pasta” som är en föreställning med slapstick, magi och mycket publikkontakt. Föreställningen är gjord för att förstås av alla oavsett språk och kultur. Föreställningen visas klockan 13.30.

Det kommer också finnas en barnhörna, spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 1 oktober gästas Rosa Stationen Telefonplan av UNISON SCEN, ett nytt föreställningskoncept som letat fram Stockholms bästa nyetablerade artister.

Dörrarna öppnas klockan 13.00
Från klockan 13.30 bjuder vi på Dans, Teater, Musik och Cirkus.

Artister: Nedal Alsuoaf, Samer Baravi, Khaldoun Jawish,Shpal Ibrahim, Linn Holm,Mira Unde, Sepideh Khodarami.

Det kommer också finnas en barnhörna, spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.

Läs mer om UNISON SCEN.


Den 17 september leder konstfacksstudenten Cassandra Lorca Macchiavelli en workshop utifrån temat Min drömplats. Cassandras workshop inleds med ett samtal och därefter skapar vi tillsammans i tekniken collage.

Vi får också besök av den unge konstnären Morteza Jamshidi. Morteza ställer ut gripande bilder där han har tecknat det han själv och andra har upplevt under livet på flykt och vägen till Sverige.

I språkcafét kommer vi prata om konst. Hur kan vi använda konst för att bearbeta svåra händelser? Morteza berättar hur han har gjort.

Det kommer också finnas en barnhörna, spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 3 september
13.30 – Dansa folkdans tillsammans med folkdanslaget Örjansringen. Det kommer vara en violinist på plats.
14.30 – Lär dig mer om den traditionella festen ”Kräftskiva”. Guiden Anna El Yafi berättar och visar bilder.
15.00 – Tillsammans smakar vi kräftor och pratar om fester och högtider runt om i världen.
15.30 – Vi avslutar med gemensam dans.

Och så kommer det finnas pyssel för stora och små, spel, pingis och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.

 


Informationsmöte inför höstens Rosa Stationen Telefonplan – söndag den 27 augusti
Är du intresserad av att vara med som volontär under integrationssatsningen Rosa Stationen Telefonplan? Varmt välkommen till informationsträff på Midsommargården den 27 augusti klockan 16:00!

Om du är intresserad av att vara volontär på Rosa Stationen Birkagården, välkommen till informationsträff på Birkagården i Vasastan den 29 augusti klockan 18:00!

Den 3 september slår Rosa Stationen Telefonplan åter upp portarna. Det är Föreningen Midsommargården och Refugees Welcome Stockholm som tillsammans driver projektet.

Varannan söndag under hösten skapar vi en kulturell mötesplats på Midsommargården där nya och etablerade i Sverige har möjlighet att mötas, lära känna och lära av varandra. Genom kulturen kan vi mötas på samma villkor och öppna upp för kulturutbyten.

Med många engagerade deltagare och volontärer vill vi skapa roliga och avslappnade söndagar med mycket kultur och nya möten. Det är alla volontär och deltagare som gör skillnad och formar aktiviteterna.

Vi söker volontärer som kan representera Refugees Welcome Stockholm på söndagarna och hjälpa till med bland annat mottagning, språkcafé, fika, barnpassning och såklart forma och delta i aktiviteterna. Det finns alltid något att göra, du är värdefull ♥

Kultursöndagarna på Midsommargården sker med stöd av Stockholms kulturförvaltning.

Adress: Telefonplan 3, 126 37 Hägersten
T-bana: Telefonplan

Rosa Stationen Telefonplan våren 2017

Vårens datum:
19 februari, 5 och 19 mars, 2, 9 och 23 april, 7 och 21 maj, 4 och 18 juni
Tiden är kl 13.00-16.00 och det är alltid gratis.

Den 18 juni blir det terminsavslutning med dans, där Mira Hannula ger dansworkshop i Salsa. Salsa är en pardans full av glädje och en vanlig social dans i hela världen. Anna El Yafi från Föreningen Midsommargården, ger dansworkshop i den rytmiska spanska dansen Flamenco. Flamencodans är lite som att vara trummis och dansare samtidigt, klurigt, svängigt, roligt och en utmaning för både tanken och kroppen.

Vi ställer också ut alla våra verk, som vi tillsammans har skapat under våren på Rosa Stationen Telefonplan. Och så blir det utställning med bilder från film- och fotoworkshop med Studio Ung i samarbete med NIVE – New Images Visual Encounters.

I barnhörnan blir det ansiktsmålning med Asin Delawi. Och så kommer Föreningen Midsommargårdens unga sommarjobbare hitta på roliga aktiviteter — det blir en överraskning vad de hittar på!

Dagens final blir tävlingar och lekar för alla deltagare.

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.

Vi hoppas att ni vill komma och fira sommaren med oss!


Den 4 juni kommer flamencomusikern Erik Steen och håller i en cajón-workshop. Cajón är ett slaginstrument i form av en låda. Man spelar med händerna på franmsidan av cajónen, ofta medan man sitter på lådan. VI lovar att det kommer bli roligt, lärorikt och svettigt!

Den här gången upprepar vi också succén drakbygge. Organisationen Flyga drake interkulturellt Nätverk kommer och bygger drakar tillsammans med oss. Om solen skiner och det är lite lagom mycket vind avslutar vi med att tillsammans gå ut på torget och testflyga våra drakar.

Det kommer också vara extra roligt barnpyssel den här gången. Hanna Nyberg, volontär för Refugees Welcome Stockholm, kommer och tillverkar smycken i krympplast tillsammans med alla som är sugna på att vara med.

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner


Den 21 maj kommer Dotterbolaget med sin föreställning Trio Smack. En clowntrio jobbar på fullaste allvar med att roa publiken. De bjuder på en fysisk föreställning med magi, enhjulingsnummer och clowneri. Föreställningen är inte beroende av språk och passar därför fint för både nya och etablerade familjer. Föreställningen börjar klockan 13.30.

Det blir också spelning och workshop med den feministiska slagverksgruppen Masangue Maracatu, textil workshop med slöjdarna Thyra Brusewitz och Stina Karlsson och jongleringsbollsworkshop med clown- och cirkusartisten Linn Holm.

För er som var med och skapade mosaik på Rosa Stationen Telefonplan den 7 maj kommer det finnas möjlighet att foga era alster tillsammans med Mia Lagerman från Saved & Remade / Skärvor ger lycka.

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, pyssel för barn, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 7 maj kommer 10TAL med sin Poesifabrik. Kom och experimentera med språk tillsammans med två poeter! Poesifabriken är en workshop i kreativt skrivande där vi utmanar gränserna för vad språk kan vara. Det finns inga grammatiska regler, inget krav på att man måste skriva genomgående på samma språk, eller ens på ett riktigt språk. Allt handlar om att kommunicera känslor och till detta finns det många knep.

Dansgruppen KOLKO INK. kommer också visa sin dansföreställning Rundgång för barn upp till 5 år och deras medföljande vuxen. Det är en nyfiken föreställning som bjuder på groove och värme. Ljudet av mjuka droppar fyller rummet när barnen med sin nära vuxen bjuds in att upptäcka rörelsens värld. Föreställningen visas klockan 13.30 och klockan 14.30 och platserna är begränsade.

För er som vill skapa kommer det finnas en mosaikworkshop. Tillsammans med Saved & Remade / Skärvor ger lycka tillverkar vi unika mosaiktavlor av fina gamla porslinsskärvor.

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, pyssel för barn, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.

 


Den 23 april kommer Cirkus Cirkör och Clowner utan Gränser med projektet Cirkushoppet. Det blir föreställning och cirkusworkshop, roligt för både stora och små. Föreställningen börjar klockan 13.30.

Det blir också fotoutställning med porträttbilderna som fotograferna Angelica Harms och Fredrik Strandin tog under förra Rosa Stationen Telefonplan. Ni som blev fotogreferade är välkomna att komma och hämta er bild.

Den här gången kommer vi också gemensamt skapa pynt och schackbräden till våra kommanade söndagar. Tillsammans gör vi Rosa Stationen Telefonplan ännu bättre!

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, pyssel för barn, fika och plats för härligt häng och samtal med nya vänner.


Den 9 april kommer Dockteatern Tittut med sin föreställning Embla-en flicka mitt i kosmos. Embla är fascinerad av rymden. Universums storhet får henne samtidigt att känna sig liten och ensam. Med mammas hjälp försöker hon hitta svar på stora och kluriga frågor. Fabrizio Montecchi, en av världens främsta skuggspelsregissörer är tillbaka på Tittut. Denna gång med en berättelse utifrån böckerna “Embla mitt i kosmos” och “Emblas universum”. Efter föreställningen kommer det finnas möjlighet att skapa egna skuggfigurer inspirerade av sagor från hela världen.

Vi skapar också collage under ledning av konstnären Emma Löfström. Dessutom kommer fotografen Angelica Harms och tar proffsiga porträttbilder. Passa på och få en fin bild på dig själv, med en kompis eller med hela familjen!

Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, pysselrum för barn, fika och plats för härligt häng.


Den 2 april får vi se genrepet av berättarföreställningen ”En bit av mig” med Musikteater Unna. Föreställningen är baserad på nyanlända barns egna berättelser om personliga föremål. Musik och berättande binder samman de olika berättelserna till en helhet och fördjupar dramatiken och spänningen på scen. Tillsammans med film och ljud skapar de konstnärliga uttrycken en både lyrisk och fullkomligt äkta föreställning. ”En bit av mig” handlar om att minnas sitt hemland och sina vänner och om framtidshopp i ett nytt land.

På programmet står också Prova på cirkus med Clowner utan Gränser. Kom och utmana dina gränser och lek med oss! Vi kommer slå kullerbyttor, snurra på tallrikar, stå på händer, kasta med bollar och stå på varandra. Inga förkunskaper krävs utan alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar. Mjuka kläder rekommenderas men är inget måste. Kom och prova på hur det är att vara cirkusartist för en dag!
Och så kommer det precis som vanligt finnas spel, pingis, fika och plats för härligt häng.


Den 19 mars bygger vi drakar tillsammans. Under ledning av personer från organisationen Flyga Drake Interkulturellt Nätverk får alla som vill lära sig hur man kan bygga en afghansk färgglad drake. Vi kommer också ha öppet dansgolv med musik från olika delar av världen. Och så kommer det finnas ett skapanderum för de minsta, spel, pingis och fika.

Mellan 13.00 och 14.30 träffas också Rosa Stationen Telefonplans fotogrupp som fotografen Angelica Harms leder. Man behöver inte ha några förkunskaper utan det räcker med ett intresse för att fotografera och utveckla sitt bildspråk.


Den 5 mars är det tema dans. Folkdanslaget Örjansringen leder svensk folkdans och alla som vill är välkomna att vara med. Det blir också arabisk dans under ledning av Nisreen Atallah. Och så kommer det finnas ritbord för de minsta, pingis och fika.

Den 5 mars är också första gången för Rosa Stationen Telefonplans fotogrupp som fotografen Angelica Harms kommer leda under våren. Den första gången planerar Angelica och deltagarna de kommande träffarna tillsammans. Man behöver inte ha några förkunskaper utan det räcker med ett intresse för att fotografera och utveckla sitt bildspråk.


Den 19 februari är det tema skapande. Konstnären Jakob Fogelquist leder actionmåleri, ett kreativt skapande där vi målar tillsammans. Roligt, socialt och kravlöst! Det kommer också finnas ett skapanderum för de minsta, pingis och fika.


Med många engagerade deltagare och volontärer vill vi skapa roliga och avslappnade söndagar med mycket kultur och nya möten. Det är alla volontär och deltagare som gör skillnad och tillsammans med oss formar aktiviteterna. Håll koll här på Facebook för att se programmet under de kommande söndagarna.

Vill du veta mer eller har förslag på aktiviteter, hör av dig till Anna El Yafi anna@midsommargarden.se

Vi söker volontärer som kan representera Refugees Welcome Stockholm på söndagarna och hjälpa till med bland annat mottagning, café, barnpassning och såklart forma och delta i aktiviteterna. Det finns alltid något att göra, du är värdefull ♥

Vill du engagera dig som volontär, hör av dig till Lina Lehn lina.lehn@refugeeswelcomestockholm.se

Kultursöndagarna på Midsommargården sker med stöd från Stockholms kulturförvaltning. Hemköp Telefonplan, Söderbergs Bageri, Koloni – Kök & Matsal Telefonplan och Stora Coop Västberga sponsrar med fika. Tack!

Adress: Telefonplan 3, 126 37 Hägersten
T-bana: Telefonplan

Annonser