50308247_2165343426889434_1686405298023038976_o.jpg

Hösten 2020

Träffas genom kultur!

Föreningen Midsommargården driver tillsammans med Refugees Welcome Stockholm den kostnadsfria mötesplatsen Rosa Stationen Telefonplan. Varannan söndag fylls Midsommargården med kreativt språkkafé, konst, musik, dans, scenisk konst och workshop:ar som genererar gemensamma upplevelser och möten. 

Vi har även verksamhet på tisdagar (dock inte under hösten 2020) och på onsdagar.

Höstens datum för kultursöndagar:
Varannan söndag (jämna veckor), klockan 13.00 – 16.00
Datum: 30 aug, 13, 27 sep, 11, 25 okt, 8, 22 nov och 6 dec

Här kan du läsa om respektive tillfälle:

Kultursöndag nr 2, 13 september: Hemlängtan och resan
Kultursöndag nr 1, 30 augusti: Lycka och närhet i en prövande tid
Kultursöndag nr 3, 11 oktober: Årets repris av förra årets favorit


Program hösten 2020

Kultursöndagar höstschema_uppdaterad

Här kan du se programaffischen i större format. 

Varje kultursöndag tar ett nytt kulturprogram med särskilt tema vid, se nedan. Återkommande aktiviteter på Kultursöndagarna är även Familjecirkus med Clowner utan gränser och Te och samtal med Anna el Yafi och Linn Holm. 

30 augusti – LYCKA och NÄRHET i en prövande tid 

Efterlängtat och nervöst öppnar vi Kultursöndagar igen. Foget står Familjecirkus med Clowner utan Gränser för,  lycka afro workshop med Fernando “Nando” Valoi, det intima samtalet under Te och samtal för kvinnor med kvinnor och i det Kreativa språkkafét återhämtar vi oss och lär känna varandra. Vill du värma upp kan du delta i danceoke.

13 september – HEMLÄNGTAN och RESAN

Flyttar gör vi, ibland från en stad till en ny, en stadsdel till en annan, en land till ett nytt, en världsdel till en annan. Och har vi gjort även historiskt. Signe Aurell och Faiaz Dowlatzai skriver om hemlängtan och om resan. Med finstämdhet och melankoli ges den tonsatta musikaliska berättelsen Signe Aurell – Irrbloss av och med Maja Heurling och Ola Sandström. Poesi om att längta hem i en tid då svenskar flydde från det egna landet I det Kreativa språkkafét läser Faiaz Dowlatzai  ur Resan – bortom de månlösa nätterna. En roman om en flykt idag som får inspirera oss att hitta vår egna litterära röst i den efterföljande workshoppen.

27 september – POESI i kropp och tanke

Lorca diktade om dansarens gestaltning av de djupa, svåra känslorna. Dans uttrycker känslor i en fysisk form. Men allt inom konst, denna dag, poesi och dans, är även ett hantverk där en bygger en grund. För nyfikna ges workshop i flamencodans med Anna el Yafi och i det Kreativa språkkafét skriver vi poesi.

11 oktober – årets REPRIS av förra årets FAVORIT

Johanssons Pelargoner och dans ger den interaktiva dansföreställningen Koreografin, men utan dansare. Det är vi, publiken, stora som små, som skapar Koreografin tillsammans. Alla i publiken får ett par hörlurar och i dem guidar en röst som säger hur de ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra. Det Kreativa språkkafét är dagen till ära och i repris som en tidigare favorit jongleringsverkstad.

25 oktober – KOSTYMMANI och DRAKAR

Halloween och inget att bära? Sara Wastesson ägnar sig åt remake och textil. Under hennes ledning förvandlas det Kreativa språkkafét till en remakeverkstad där era gamla plagg, klipps, fogas och smyckas till en ny kreation! Glöm inte att ta med grunden, ditt gamla plagg, utsmyckningar, redskap och hjälp finns på plats. Är du mer en thinker spelar vi Dungeons and dragons tillsammans med spelmästare Isaac och Daniel.

8 november – UNGA talanger och SKAPANDE

Midsommargårdens ungdomsverksamhet StudioUng gästar Kultursöndagen med ett helt program, musikuppträdanden, konstutställning, dans och workshop i det Kreativa språkkaféet. Vanligtvis håller StudioUng öppet eftermiddag om onsdagar och fredagar och erbjuder kostnadsfria kurser i just musik och musikproduktion, konst, street-art och dans!

22 november – REMAKE JUL

Så närmar sig årets sista helger och kanske vill en städa upp och skapa nytt av det umbärliga. Från REMAKEStockholm Stadsmission tar Jennie Dahlén nu sin remakeworkshop till oss. I vårt Kreativa språkkafé skapar vi presenter av återvunnet, kanske något att hänga i granen? För rörelse dansas det dabke, som i sin enklaste form är att trampa med benen till musik och alltid i form glädje och fest!

6 december – Rosa JULSTÄMNING en KLASSIKER med färg och rytm

Gränser överskrids då Sofia Berg-Böhm tar sig an musik från den arabiska guldåldern i södra Spanien – Al Andalus. Denna gång kommer hon med Mousa Elias och framför klassiska låtar av den största stjärnan i mellanöstern – Oum Khaltoum. Den unga, tonhöga kören Oktaverna bjuder på ett traditionellt luciatåg och i det Kreativa språkkafét fortsätter vi att göra om gammalt till presenter och dekorationer med Jennie Dahlén.


Vill du engagera dig som volontär?

Vi söker volontärer som kan representera Refugees Welcome Stockholm på söndagarna och hjälpa till i receptionen, i språkcafet, med fikaserveringen, i barnhörnan och med kulturaktiviteterna. Det finns alltid något att göra, du är värdefull!

Vill du engagera dig som volontär, hör av dig till Jonna Mannberg – jonna.mannberg@rwstockholm.se

Vill du veta mer eller har förslag på aktiviteter, hör av dig till Anna El Yafi – anna@midsommargarden.se


Rosa Stationen Telefonplan är ett inkluderingsprojekt arrangerat av Refugees Welcome Stockholm och Föreningen Midsommargården. Med stöd från Gålöstiftelsen, Röda Korset, Studieförbundet Bilda, Länsstyrelsen i Stockholm, Kronprinsessan Margaretas Minnesfond, Hemköp Telefonplan och Söderbergs Bageri.